Wie buiten de EU zijn rijbewijs heeft gehaald, kan het in sommige gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dat betekent echter niet dat het rijbewijs in een ander EU-land opnieuw kan worden omgewisseld. De lidstaten hebben ieder hun eigen omwisselingsovereenkomsten met verschillende landen.

Het gebeurde iemand die tientallen jaren geleden in Indonesië zijn rijbewijs heeft gehaald. Hij wisselde het toentertijd om voor een Nederlands rijbewijs. Nu de man in Frankrijk woont, moet hij een Frans rijbewijs hebben. Omwisselen gaat niet, omdat Frankrijk met Indonesië geen omwisselingsovereenkomst heeft. Nederland heeft dat anno nu overigens ook niet. De enige oplossing was opnieuw afrijden.

De man meldde zich bij de Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN). In Frankrijk is een lokaal rijbewijs verplicht, dat is in de VS of Canada bijvoorbeeld ook zo. Zijn verhaal maakte binnen de SNBN een hoop soortgelijke verhalen los. De kwestie was voor Kamerlid Corrie van Brenk (50PLUS) reden om aan de bel te trekken en Kamervragen te stellen aan de minister. Om hoeveel mensen gaat dit? En waarom wordt een Nederlands rijbewijs, ook al is dat met een aantekening, niet geaccepteerd in Frankrijk?

155.000 rijbewijzen

11 miljoen Nederlanders hebben een rijbewijs. 155.000 mensen hebben hun rijopleiding buiten de EU gedaan en hebben daarom van de RDW een aantekening op hun rijbewijs gekregen. Dit komt neer op 1,4 procent van het totaal. Met een Nederlands rijbewijs, en dus ook met een Nederlands rijbewijs met die aantekening, mag je in alle EU-lidstaten de weg op.

Hoe vaak het voorkomt dat iemand met zo’n aantekening in een ander land gaat wonen en daar het rijbewijs voor een lokaal exemplaar moet omwisselen, is niet bekend. En veel kan er vanuit Nederland ook niet aan worden gedaan. Dat is te lezen in het antwoord van Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer uniformiteit

De RDW houdt informatie hierover niet bij, wel constateren zij dat in ieder geval Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk geen EU-rijbewijzen omwisselen die eerder zijn omgewisseld tegen een niet-EU-rijbewijs dat zij niet erkennen als gelijkwaardig. De minister heeft nu de RDW verzocht rijbewijshouders via haar website te informeren over de mogelijkheid dat een omgewisseld rijbewijs in andere EU-landen niet in alle gevallen wordt geaccepteerd.

Het is niet wenselijk dat Frankrijk een in Nederland geaccepteerd rijbewijs niet erkend. De verschillen in het acceptatiebeleid in de EU-lidstaten zijn daarom door Van Nieuwenhuizen onder de aandacht gebracht bij de Europese Commissie. Ze heeft de commissie verzocht om bij de komende herziening van de rijbewijsrichtlijn tot een regeling te komen die uniformer is. Wellicht dat gevallen zoals die van het in Indonesië gehaalde en in Nederland omgewisselde rijbewijs dus in de toekomst niet meer voorkomen – hoewel die kans daarop sowieso niet heel groot is.

Bron: rijschoolpro.nl