donderdag 21 februari 2019

Zojuist spraken Tweede Kamerleden met verschillende keuringsartsen in het kader van de lange wachttijden omtrent de medische keuringen bij het CBR. Meerdere artsen geven aan dat hun collegae massaal frauderen met prijzen en aanbiedingen. Ook blijken er grote verschillen te bestaan in de behandeltijden bij verschillende artsen en daarmee ook in prijs.

Keuringsarts Robert Sadiek vertelt:” Er zijn genoeg artsen die adverteren met goedkope keuringen. Dat zijn vaak gepensioneerde artsen die nog wel een BIG registratie hebben maar iets bij willen verdienen. Met een prepaid mobiel nummer adverteren ze met een keuring voor een paar tientjes. Dat wordt contact afgerekend en zwart verdiend. En bij veel van hen kan bijvoorbeeld de ‘epilepsie’ van de patiënt gewoon uit het rapport gelaten worden voor een paar tientjes extra.”

Volgens Sadiek weet het CBR hiervan:”Ja, hoor ik heb dat ook van medewerkers van het CBR gehoord, geeft hij aan.” Naast de zwartverdiensten van keuringsartsen zouden velen ook geen belasting afdragen:” Er moet 21 procent belasting betaald worden volgens het CBR, maar niemand pint na het bezoek bij de arts. Kamerleden zouden miljoenen belastinggeld kunnen teughalen door hier in te duiken.”

Verschillende kamerleden waren ook benieuwd naar gehanteerde prijzen bij de keuringsartsen. Keuringsarts Toine Korthout:” Artsen zijn grotendeels vrij in wat ze rekenen. Ik reken een tarief onder dat van de NZA, ongeveer 90 euro per uur.” Maar waar Korthout aangeeft soms wel 2 uur bezig te zijn met een keuring geven collegae Windgassen en Sadiek aan 4 keuringen per uur te doen. Keuringsarts Eddy Windgassen: “We hoeven alleen een formulier in te vullen, bloeddruk te meten en urine te controleren dat hoeft echt niet lang te duren.” De artsen geven aan dat er inderdaad grote prijsverschillen zijn tussen verschillende artsen en dat daarnaast ook de behandeltijden nogal verschillen.

De drie keuringsartsen zijn het er overigens wel over eens dat de lange wachttijden grotendeels veroorzaakt worden door de uitbreiding van de formulieren die veel extra tijd kosten. Veel huisartsen zouden hierdoor ook geen keuringen meer willen doen. Daarbij zou de 21% belasting die afgedragen moet worden ook een rol spelen.

Bron: rijschoolvandaag.nl